Dřevěná pergola s krbem, pecí a udírnou z kamene
Dřevěná pergola pro grilování s přáteli:
Každý fanoušek grilování a s ním spojených setkání s přáteli v určitém okamžiku dojde k závěru, že přenosný gril je moc malý a on se musí omezovat ve svém kulinářském rozletu. Ani slunečník nad stolem už není dost veliký k tomu, aby před štiplavými slunečními paprsky ochránil všechny hosty. V takovéto chvíli zpravidla přichází rozhodnutí postavit opravdovou zahradní kuchyň s dřevěnou pergolou.
Pokud se mezi takto uvažující milovníky venkovního vaření řadíte i Vy, nechte se inspirovat naší fotogalerií snímků realizace kamenného krbu s pecí a udírnou, to vše pod střechou dřevěné zahradní pergoly.
Fotoreport z dřevěné pergoly s krbem
Projekt zahradní pergoly s krbem a tzv. pecoudírnou
(kombinace udírny a kamenné pece) vznikl na podnět zákazníka z Křenic poblíž Prahy. Dřevěná pergola byla velikostně nadimenzovaná tak, aby nabídla dostatek prostoru nejen pro samotný kamenný krb a udírnu s pecí, ale také pro nábytek, technické zázemí jako úložný prostor na dřevo a dřez atd.
Tato konkrétní zahradní kuchyň zahrnuje dvě ohniště na dřevo
jedno otevřené, které slouží jako krb, a jedno uzavřené, ze kterého je teplý vzduch s kouřem odváděn do udicí komory, kterou lze při intenzivnějším topení použít i jako pec. Další možnosti tepelné úpravy pochutin potom nabízí zabudovaný gril na plyn.
Trámoví dřevěné pergoly je provedeno z masivních smrkových trámů
Kombinace dřeva a kamene, použitého na stavbu krbu a celé zahradní kuchyně dodává celému dílu rustikální vzhled. Jak dřevo, tak kámen tzv. zraje a díky tomu s postupujícím časem celá stavba získává zcela unikátní charakter. Kámen má navíc údajně blahodárný vliv na lidskou psychiku, kterou uzemňuje a zklidňuje. K příjemné relaxaci nad douškem dobrého vína s dobrým soustem k zakousnutí takové místo přímo vybízí.
Gril na plyn je součástí celého systému
především z kapacitních důvodů. Otočný plát grilu, umístěného v kamenném krbu při velkém počtu hostů nemusí kapacitně stačit a gril na plyn je potom snadnou alternativou, která je rychle k dispozici pro přípravu většího množství jídla najednou. Toto platí i naopak, a to v případě, že si chcete pod vaší dřevěnou pergolou vychutnat pár chvil sami a roztápět krb kvůli jednomu steaku je zbytečné. I v takovémto případě je gril na plyn vítaným doplňkem kamenné zahradní kuchyně s krbem.
Dřevo a kámen se jako přírodní materiály krásně doplňují
čehož lze využít například kombinováním materiálů, použitých na pracovní desky a odkládací prostory. Na tomto snímku můžete vidět dřevěnou pracovní desku v popředí, kterou je osazená kamenná zídka. Takto usazená dřevěná deska zde tvoří vysoké posezení barového typu. Oproti kamenné desce je ta dřevěná mnohem příjemnější na dotek, kombinace obou materiálů navíc stavbu zahradní pergoly s kamennou kuchyní vizuálně odlehčuje.
Tomáš Hrdina, mistr kameník Specialista na zahradní kuchyně
a také mistr v praktickém využívání výsledků své práce, tedy mistr vaření, pečení, uzení, grilování, a také užívání si pohody, jakou si jinde než pod dřevěnou pergolou s kamennou kuchyní s krbem a udírnou prostě neužijete. Zde s pečeným kuřetem z kamenné pece, respektive pecoudírny.
Maso připravené v kamenné udírně
má nezaměnitelnou a jedinečnou chuť. Při použití udírny jako pece je nutno v ohništi pod udírnou topit intenzivněji, než při pomalém uzení studeným kouřem. Kámen, použitý na stavbu udírny, má vynikající tepelně-akumulační vlastnosti a v udicí komoře lze snadno dosáhnout teploty, která je dostačující pro pečení masa. Při pečení se maso zároveň lehce proudí a získá tak extra chuť. Na dno pekáče můžete přidat brambory nebo jinou zeleninu, která se krásně upeče ve šťávě z masa.
Pokud chcete udírnu použít k vykouzlení takové dobroty
jakou je čerstvě vyuzený šrůtek špeku na tomto snímku, topte v topeništi pod udírnou zlehka. Teplotu kouře můžete kontrolovat na teploměru na dveřích udírny. Při pomalém uzení by neměla přesáhnout teplotu 40°C. Pokud v ní budete douzovat masné výrobky ve střívku, neměla by teplota nikdy překročit 90°C, jinak hrozí popraskání. Podle druhu použitého dřeva nebo pilin dostane maso specifickou kouřovou chuť. Na takovéto pochoutky si velmi rychle vytvoříte závislost a pod vaší dřevěnou pergolou s kamenným krbem a udírnou budete trávit stále více času. O tom, že tyto chvíle budou stát za to, nemějte pochyby.