Letní kuchyň na farmě Bolka Polívky

Farma herce Bolka Polívky v Olšanech se letos rozrostla o venkovní kuchyň z ručně zpracovaného pískovce. To, co dokáže její gril a kamenné pece, ocenil i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Unikátní letní kuchyň ve stylu La Provence vznikla podle nákresů Karla Hrdiny, autora mnoha venkovních kuchyní z pískovce s použitím tradičních technik starých kamenických mistrů v rodinné firmě Hrdina & České pískovce.

Kuchyň stavěl tři měsíce se svými dvěma spolupracovníky jeho syn Tomáš, kameník a jednatel rodinné firmy.

Bolek Polívka měl nejdříve v úmyslu nazvat kuchyň Gastronomickou kaplí, protože si vždy přál vlastnit zvonici. Kameníci mu jeho sen splnili, ve věžičce na střeše je zvon s vyrytým věnováním: Hrdinové Bolkovi 2012. Jeho zvuk se rozléhá do dálky. Později se herec rozmyslel a   z úcty k jídlu připravenému v pecích přejmenoval letní kuchyň na Gastronomickou svatyni.

Stylová pohoda

Gastronomická svatyně je postavená z ryze přírodních materiálů a uspokojí chutě i těch nejnáročnějších strávníků. Maso upravené na jejím grilu a v kamenných pecích ochutnal a ocenil také šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který v kuchyni natáčel sekvence pro svůj televizní pořad Ano, šéfe!

Bolek Polívka plánoval, jak si kuchyň zjara zařídí nábytkem a zabydlí se v ní. Výhled na okolní krajinu umožňují klenutá okna, záměrně umístěná tak, aby návštěvníci mohli sledovat živé obrazy: výběh s koňmi, pasoucí se velbloudy a lamy z farmy.

Gastronomická svatyně by měla sloužit i přátelům a známým Bolka Polívky a dle toho je i navržený prostor. Počítá se s pódiem pro hudební vystoupení. Svatyně se stane místem křtu poslední Polívkovy dcery.

Fotogalerie

Letní kuchyň na farmě Bolka Polívky v Olšanech - Celkový pohled
Letní kuchyň na farmě Bolka Polívky v Olšanech a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Letní kuchyň na farmě Bolka Polívky v Olšanech - Bolek Polívka
Letní kuchyň na farmě Bolka Polívky v Olšanech - Tandoori pec
Letní kuchyň na farmě Bolka Polívky v Olšanech - Kovové dveřní klepadlo
Letní kuchyň na farmě Bolka Polívky v Olšanech - Grill a udírna
Letní kuchyň na farmě Bolka Polívky v Olšanech - Stylová výzdoba
Letní kuchyň na farmě Bolka Polívky v Olšanech - Velký grill napojený na komín

Poctivá práce

To, co nyní vyzývá k pohodě, stálo pořádnou dřinu. Až třítunové pískovcové kusy – polotovar určený k výrobě a zpracovaný v dílně – přivezl na paletách nákladní vůz ze Dvora Králové. Až na olšanské farmě se však zjistilo, že vůz nezacouvá až k místu, kde měla plánovaná kuchyně stát. Na řadu tedy přišel vysokozdvižný vozík. Materiál je totiž potřeba dovézt kameníkům na konkrétní místo k rukám, aby ho mohli tzv. štípat na stavební kusy a ručně opracovat. Strojně vyráběly pouze detaily jako římsy a police.

Stavební kameny se opracovávají ručně tzv. na spáru, obsekávají se přesně podle nákresů. Kromě svého žhavého srdce (pec, kamna a gril) zahrnuje kuchyň již zmíněnou zvonici, kterou při slunečném poledni dopadá světlo dovnitř. Střecha o ploše 120 m² je z pálených tašek Tondach, tzv. bobrovek. Dřevěné pilíře kuchyně zaujmou kresbou dřeva, zachovanou díky ručnímu oloupání kůry a následnému moření.

Nechybí posezení u masivních dubových stolů, navržených rovněž Karlem Hrdinou. Tabule stolu leží na masivních dřevěných nohách, jejichž spodní část tvoří kameny sekané unikátní technikou do kruhu. Podlaha s broušeným povrchem je rovněž z přírodního pískovce ve stylu anglické dlažby. Nepravidelné kousky jsou nasekány a spasovány na spáru 2 cm k sobě a vyspárovány spárovací hmotou.

Žhavé srdce

Centrální ohniště kuchyně tvoří gril napojený na komín. Ostatní technologie jsou napojené na něj. Na grilu lze připravit ryby a plátky masa, zároveň do prostoru můžeme zavěsit litinový kotlík, ve kterém se dají připravit guláše a eintopfy všeho druhu. Pec napojená na komín poslouží i jako udírna.

Stojíme-li čelem k centrálnímu ohništi, máme po levé ruce největší pec kuchyně. Je unikátní tím, že se do ní přikládá zvenku (proto jsou hned vedle stylové dveře), aby dřevo tzv. nešlo přes maso. V peci lze na otočných grilech grilovat až 12 kachen nebo sele do 60 kg bez hlavy a kolínek.

Vpravo je tzv. tandoori pec, vhodná na přípravu kachen. Maso je za hodinku krásně křehké a provoněné. Mnoho lidí věří, že toto je nejvýživnější způsob vaření, protože v peci jsou všechny živiny uzavřeny do masa anebo zeleniny téměř okamžitě. Příprava jídla nevyžaduje žádné oleje nebo tuky.

Na vedlejší sporák s litinovou deskou se vejde několik hrnců, kamenný kotouč slouží k přípravě placek. Naproti pecím na dosah ruky je odkládací plocha z masivního dubu s přívodem vody a s dřezem.

 

Napište nám

Vaše jméno
Váš telefon
Váš e-mail
Zpráva