Dřevěná pergola s krbem, pecí a udírnou z kamene

Dřevěná pergola pro grilování s přáteli:

Každý fanoušek grilování a s ním spojených setkání s přáteli v určitém okamžiku dojde k závěru, že přenosný gril je moc malý a on se musí omezovat ve svém kulinářském rozletu. Ani slunečník nad stolem už není dost veliký k tomu, aby před štiplavými slunečními paprsky ochránil všechny hosty. V takovéto chvíli zpravidla přichází rozhodnutí postavit opravdovou zahradní kuchyň s dřevěnou pergolou.

Pokud se mezi takto uvažující milovníky venkovního vaření řadíte i Vy, nechte se inspirovat naší fotogalerií snímků realizace kamenného krbu s pecí a udírnou, to vše pod střechou dřevěné zahradní pergoly.

Fotoreport z dřevěné pergoly s krbem

Projekt zahradní pergoly s krbem

Projekt zahradní pergoly s krbem a tzv. pecoudírnou

(kombinace udírny a kamenné pece) vznikl na podnět zákazníka z Křenic poblíž Prahy. Dřevěná pergola byla velikostně nadimenzovaná tak, aby nabídla dostatek prostoru nejen pro samotný kamenný krb a udírnu s pecí, ale také pro nábytek, technické zázemí jako úložný prostor na dřevo a dřez atd.

Zobrazit obrázek

Střecha dřevěné pergoly je z betonových tašek

Střecha dřevěné pergoly je z betonových tašek

a i když v ní nejsou žádná okna, je pod pergolou dostatek světla, které pod pergolu proniká ze stran, kde se kuchyně otevírá do zahrady.

Zobrazit obrázek

Kamenný zahradní krb s udírnou a pecí

Kamenný zahradní krb s udírnou a pecí

jsou pod dřevěnou pergolou postaveny z ručně opracovaného kamene tak, že kouř z obou ohnišť je sveden do jednoho komína. Ten potom vede skrz střechu pergoly až nad její hřeben. Tak je zaručena správná funkčnost celého systému topenišť.

Zobrazit obrázek

Tato konkrétní zahradní kuchyň zahrnuje dvě ohniště na dřevo

Tato konkrétní zahradní kuchyň zahrnuje dvě ohniště na dřevo

jedno otevřené, které slouží jako krb, a jedno uzavřené, ze kterého je teplý vzduch s kouřem odváděn do udicí komory, kterou lze při intenzivnějším topení použít i jako pec. Další možnosti tepelné úpravy pochutin potom nabízí zabudovaný gril na plyn.

Zobrazit obrázek

Trámoví dřevěné pergoly je provedeno z masivních smrkových trámů

Trámoví dřevěné pergoly je provedeno z masivních smrkových trámů

Kombinace dřeva a kamene, použitého na stavbu krbu a celé zahradní kuchyně dodává celému dílu rustikální vzhled. Jak dřevo, tak kámen tzv. zraje a díky tomu s postupujícím časem celá stavba získává zcela unikátní charakter. Kámen má navíc údajně blahodárný vliv na lidskou psychiku, kterou uzemňuje a zklidňuje. K příjemné relaxaci nad douškem dobrého vína s dobrým soustem k zakousnutí takové místo přímo vybízí.

Zobrazit obrázek

Doplňky jako dvířka k prostorům pod kamennou pracovní deskou

Doplňky jako dvířka k prostorům pod kamennou pracovní deskou

a poličky na zdech jsou vyrobeny z dubového dřeva a osazeny ručně kovanými panty. Kamenné římsy potom nabízejí spousty prostoru pro rozmístění květináče s levandulí či bylinkami, nebo na dekorace jako např. svícny atd.

Zobrazit obrázek

Gril na plyn je součástí celého systému

Gril na plyn je součástí celého systému

především z kapacitních důvodů. Otočný plát grilu, umístěného v kamenném krbu při velkém počtu hostů nemusí kapacitně stačit a gril na plyn je potom snadnou alternativou, která je rychle k dispozici pro přípravu většího množství jídla najednou. Toto platí i naopak, a to v případě, že si chcete pod vaší dřevěnou pergolou vychutnat pár chvil sami a roztápět krb kvůli jednomu steaku je zbytečné. I v takovémto případě je gril na plyn vítaným doplňkem kamenné zahradní kuchyně s krbem.

Zobrazit obrázek

Dřevo a kámen se jako přírodní materiály krásně doplňují

Dřevo a kámen se jako přírodní materiály krásně doplňují

čehož lze využít například kombinováním materiálů, použitých na pracovní desky a odkládací prostory. Na tomto snímku můžete vidět dřevěnou pracovní desku v popředí, kterou je osazená kamenná zídka. Takto usazená dřevěná deska zde tvoří vysoké posezení barového typu. Oproti kamenné desce je ta dřevěná mnohem příjemnější na dotek, kombinace obou materiálů navíc stavbu zahradní pergoly s kamennou kuchyní vizuálně odlehčuje.

Zobrazit obrázek

Veškeré trámoví pergoly je z masivních dřevěných trámů

Veškeré trámoví pergoly je z masivních dřevěných trámů

celá konstrukce je navíc shora pobitá prkny. Perfektní řemeslné provedení celé stavby včetně ozdobných zakončení krokví dodává celé stavbě luxusní vzhled.

Zobrazit obrázek

Kamenný krb a udírna s pecí

Kamenný krb a udírna s pecí

jsou postaveny z ručně vysekaných kusů Labského pískovce. Ten je jako materiál na stavbu zahradní kuchyně vynikající, a to jak díky svému vzhledu, tak díky schopnosti akumulovat teplo.

Zobrazit obrázek

Udírna s pecí je navržena tak

Udírna s pecí je navržena tak

aby v ní šlo buď pomalu udit pomocí studeného kouře, nebo péct. V takovém případě je třeba v topeništi pod udírnou topit mnohem intenzivněji, než v případě uzení. Teplotu vzduchu v udírně lze hlídat díky teploměru, nainstalovanému ve dveřích udírny.

Zobrazit obrázek

Zde pohled na srdce celé kamenné zahradní kuchyně

Zde pohled na srdce celé kamenné zahradní kuchyně

tedy na kamenný krb a udírnu s pecí. Obě ohniště jsou v plném provozu a kouř z nich je sveden do jednoho komína, postaveného nad krbem. Nad ohněm v krbu se nahřívá litinový plát otočného grilu, v udírně se peče a zároveň udí kuřátko a špek.

Zobrazit obrázek

Nezbývá než použít kamennou kuchyň

Nezbývá než použít kamennou kuchyň

k tomu, k čemu byla postavena. Jdeme vařit! Připravíme si kamenické brambory a kousky vepřového masa. Nejprve omastíme litinový plát několika kousky špeku.

Zobrazit obrázek

Potom na plát naklademe

Potom na plát naklademe

na čtvrtky pokrájené vcelku předvařené brambory. Stranu, kterou pokládáme na plát, nezapomeňte osolit! Přidáme pár snítek rozmarýnu.

Zobrazit obrázek

Nyní položíme doprostřed plátu kousky vepřového

Nyní položíme doprostřed plátu kousky vepřového

nejlépe krkovici, kterou nejdříve osolíme a opepříme. Pod grilem topíme mírně, aby se nám jídlo nepřipálilo. Pravidelně kontrolujeme.

Zobrazit obrázek

Výsledek stojí za to!

Výsledek stojí za to!

Dobrou chuť!

Zobrazit obrázek

Tomáš Hrdina, mistr kameník

Tomáš Hrdina, mistr kameník Specialista na zahradní kuchyně

a také mistr v praktickém využívání výsledků své práce, tedy mistr vaření, pečení, uzení, grilování, a také užívání si pohody, jakou si jinde než pod dřevěnou pergolou s kamennou kuchyní s krbem a udírnou prostě neužijete. Zde s pečeným kuřetem z kamenné pece, respektive pecoudírny.

Specialista na zahradní kuchyně Tomáš Hrdina

Maso připravené v kamenné udírně

Maso připravené v kamenné udírně

má nezaměnitelnou a jedinečnou chuť. Při použití udírny jako pece je nutno v ohništi pod udírnou topit intenzivněji, než při pomalém uzení studeným kouřem. Kámen, použitý na stavbu udírny, má vynikající tepelně-akumulační vlastnosti a v udicí komoře lze snadno dosáhnout teploty, která je dostačující pro pečení masa. Při pečení se maso zároveň lehce proudí a získá tak extra chuť. Na dno pekáče můžete přidat brambory nebo jinou zeleninu, která se krásně upeče ve šťávě z masa.

Pokud chcete udírnu použít k vykouzlení takové dobroty

Pokud chcete udírnu použít k vykouzlení takové dobroty

jakou je čerstvě vyuzený šrůtek špeku na tomto snímku, topte v topeništi pod udírnou zlehka. Teplotu kouře můžete kontrolovat na teploměru na dveřích udírny. Při pomalém uzení by neměla přesáhnout teplotu 40°C. Pokud v ní budete douzovat masné výrobky ve střívku, neměla by teplota nikdy překročit 90°C, jinak hrozí popraskání. Podle druhu použitého dřeva nebo pilin dostane maso specifickou kouřovou chuť. Na takovéto pochoutky si velmi rychle vytvoříte závislost a pod vaší dřevěnou pergolou s kamenným krbem a udírnou budete trávit stále více času. O tom, že tyto chvíle budou stát za to, nemějte pochyby.

Otevřít okno cookies