• Úvod
  • >
  • Blog
  • >
  • Jak to vypadá v Gastronomické svatyni Bolka Polívky

Zveřejněno: 5. Října 2023

Gastronomická svatyně Bolka PolívkyJak to tam vypadá?

Farma herce Bolka Polívky v Olšanech se letos rozrostla o venkovní kuchyň z ručně zpracovaného pískovce. To, co dokážou její gril a kamenné pece, ocenil i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Co umí kuchyně vyzkoušel i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Vedle něho se usmívá autor kuchyně Karel Hrdina (vlevo).

Unikátní letní kuchyň ve stylu La Provence vznikla podle nákresů návrháře Karla Hrdiny, autora mnoha venkovních kuchyní z pískovcových materiálů, které jsou postavené ručně jako za časů starých kameníků.

Ručně stavěná pískovcová venkovní kuchyň ve stylu La Provence je novým letošním přírůstkem Farmy Bolka Polívky. Impozantní vstup lemují masivní pilíře s krásnou kresbou dřeva a dubové stoly.

Gastronomická svatyně Bolka Polívky

Kuchyň stavěl tři měsíce se svými dvěma spolupracovníky jeho syn Tomáš, kameník a jednatel firmy Hrdina & České pískovce.

Bolek Polívka

Stylová pohoda 

Gastronomická svatyně je postavená z ryze přírodních materiálů a uspokojí chutě i těch nejnáročnějších strávníků. Maso upravené na jejím grilu a v kamenných pecích ochutnal a ocenil také šéfkuchař a gastronom Zdeněk Pohlreich, který v kuchyni natáčel sekvence pro svůj televizní pořad Ano, šéfe.

Bolek Polívka měl nejdříve v úmyslu nazvat kuchyň Gastronomickou kaplí. Vždy si totiž přál vlastnit zvonici. Kameníci mu jeho sen splnili, ve věžičce na střeše je zvon s vyrytým věnováním: Hrdinové Bolkovi 2012. A jeho zvuk se rozléhá do dálky. Později se herec rozmyslel a v úctě k jídlu připravenému v pecích přejmenoval letní kuchyň na Gastronomickou svatyni.

Sen o vlastní zvonici splnili Bolkovi Polívkovi stavitelé Gastronomické svatyně otec a syn Hrdinovi.

Bolek Polívka si už nyní plánuje, jak si kuchyň zjara zařídí nábytkem a zabydlí se v ní. Výhled na okolní krajinu mu přitom umožní klenuté okno, záměrně umístěné tak, aby mohl sledovat živé obrazy: jednak má výhled na výběh s koňmi, jednak může sledovat pasoucí se velbloudy a lamy z farmy.

Kameníci nezapomněli ani na prostorné odkládací plochy naproti pecím a ohništím. Zleva doprava největší pec kuchyně, gril na ryby a maso, tandoori pec, litinové pláty na vaření a na placky.

Gastronomická svatyně je také určená přátelům a známým Bolka Polívky a podle toho je místo také dimenzované. Bude tu pódium pro hudební vystoupení, svatyně se stane místem křtu poslední Polívkovy dcery.

Gastronomická svatyně Bolka Polívky
Gastronomická svatyně Bolka Polívky

Poctivá práce

To, co nyní vyzývá k pohodě, stálo pořádnou dřinu. Až třítunové pískovcové kusy – polotovar určený k výrobě zpracovaný v dílně – přivezl na paletách nákladní vůz ze Dvora Králové. Jenže na olšanské farmě se zjistilo, že vůz nezacouvá až k místu, kde měla plánovaná kuchyně stát. Na řadu tedy přišel vysokozdvižný vozík. Materiál je totiž potřeba dovézt kameníkům na konkrétní místo k rukám, aby ho mohli tzv. štípat na stavební kusy a ručně opracovat. Strojově byly vyrobeny jen detaily jako římsy a police.

Pískovcové police fungují jako praktické odkladiště i designový doplněk. Nezapomíná se ani na prostor pro dříví.

Stavební kameny se opracovávají ručně tzv. na spáru, obsekávají se přesně podle nákresů. Kromě svého žhavého srdce (pec, kamna a gril) zahrnuje kuchyň již zmíněnou zvonici, kterou při slunečném poledni dopadá světlo dovnitř. Střecha o ploše 120 m čtverečných je z pálených tašek Tondach, z tzv. bobrovek. Dřevěné pilíře kuchyně zaujmou kresbou dřeva, zachovanou díky ručnímu oloupání kůry a následnému moření.

Nechybí posezení u masivních dubových stolů, navržených také Karlem Hrdinou. Tabule stolu leží na masivních dřevěných nohách, jejichž spodní část tvoří kameny sekané unikátní technikou do kruhu. Podlaha s broušeným povrchem je rovněž z přírodního pískovce ve stylu anglická dlažba. Nepravidelné kousky jsou nasekány a spasovány na spáru 2 cm k sobě a vyspárovány spárovací hmotou.

Žhavé srdce

Centrální ohniště kuchyně tvoří gril, napojený na komín, ostatní technologie jsou pak napojené na něj. Na grilu lze připravit ryby a plátky, zároveň do prostoru můžeme zavěsit litinový kotlík, ve kterém se dají připravit guláše a eintopfy všeho druhu. Pec napojená na komín může posloužit i jako udírna.

Maso připravené na otočném grilu je křehké a nevysušené.

Gastronomická svatyně Bolka Polívky
Gastronomická svatyně Bolka Polívky

Stojíme-li čelem k centrálnímu ohništi, máme po levé ruce největší pec kuchyně. Je unikátní tím, že se do ní přikládá zvenku (proto jsou hned vedle stylové dveře), aby dřevo tzv. nešlo přes maso. V peci lze na otočných grilech grilovat až 12 kachen nebo sele do 60 kg bez hlavy a kolínek.

Na této peci připravíme voňavé bramborové kramfleky nebo kukuřičné placky.

Vpravo je potom tzv. tandoori pec např. na přípravu kachen, kdy je za hodinku maso krásně křehké a provoněné. Mnoho lidí věří, že toto je nejvýživnější způsob vaření, protože v peci jsou všechny živiny uzavřeny do masa anebo zeleniny téměř okamžitě. Příprava jídla nevyžaduje žádné oleje nebo tuky.

Klepadlo zobrazující symbol klauna i valašského krále od uměleckého kováře najde místo na dveřích, kterými se bude chodit ven přikládat do největší pece..

Na vedlejší sporák s litinovou deskou se vejde několik hrnců, kamenný kotouč slouží k přípravě placek. Naproti pecím na dosah ruky je odkládací plocha z masivního dubu s přívodem vody a s dřezem.

Gastronomická svatyně Bolka Polívky

Otevřít okno cookies