Zveřejněno: 5. Října 2023

Tandoori pec

Toužíte po opravdu originálním gastronomickém zážitku? Láká vás poznávání exotických chutí a vůní? Dopřejte sami sobě a svým hostům opravdu nevšední zážitek – pokrmy připravené v peci tandoori.

Co je tandoori pec?

Tandoori je typ pece ve tvaru veliké nádoby, který původně pochází ze západní Asie. První historické nálezy tandoori pecí z údolí indické řeky Indus spadají do období 3 000 let př. n. l. a do dnešních dnů jsou součástí tradiční kuchyně mnoha národů západní Asie a oblasti kolem Černého moře.

Tandoori pec

Jak tandoori pec funguje?

Přímo na dně tandoori pece se zatopí dřevem či dřevěným uhlím. Díky použitému materiálu se ve stěnách pece akumuluje velké množství tepla (teplota vzduchu v samotné peci dosahuje až 480°C), které se v dobře izolované peci udrží několik hodin. Samotné pokrmy se připravují buď na vnitřních stěnách pece (tradiční chléb tandoori roti, tandoori naan a další), nebo se zavěsí do prostoru pece napíchané na rožni. Takovýmto způsobem se připravuje např. světoznámé kuře tandoori.

Rozdíl mezi pečením v tandoori peci a tradičním grilováním

Hlavním rozdílem při přípravě masa oproti tradičnímu grilování je fakt, že připravovaný pokrm je vystaven rovnoměrnému žáru ze všech stran – není třeba nic otáčet, maso je hotovo mnohem dříve, nevysouší se a zůstává fantasticky šťavnaté. Například tradiční kavkazský jehněčí šašlik připravený v tandoori peci je zážitek, na který opravdu jen tak nezapomenete.

Tandoori pec jako součást vaší zahradní kuchyně

Pokud toužíte po možnosti připravovat tímto originálním způsobem vynikající pokrmy pro sebe a své přátele, máme pro vás dobrou zprávu. Rodinná firma Hrdina & České pískovce nově nabízí zbudování tandoori pece jako dalšího prvku vaší kamenné zahradní kuchyně. Součástí dodávky tandoori pece je samozřejmě i zaškolení v jejím užívání, včetně přípravy několika klasických receptů jako např. pečení chleba Roti, kuře tandoori atd. Neváhejte a kontaktujte nás – rádi Vám poskytneme nezávaznou konzultaci.

Otevřít okno cookies